Zbog rasta cijena hljeba Goraždani zasijali duplo više pšenice

Bez autora
Aug 24 2011

Poučeno dosadašnjim iskustvima sa stanjem na tržištu hljeba i brašna, Ministarstvo privrede Bosanskopodrinjskog kantona Goražde odlučilo je popuniti skladišta Direkcije robnih rezervi i raspisalo javni poziv za kupovinu 200 tona pšenice. Podsjetimo, u martu ove godine cijena brašna na tržištu je udvostručena, ali je lanac poskupljenja u BPK zaustavljen mljevenjem pšenice i plasmanom jeftinijeg, posebno označenog, brašna na lokalno tržište. Nadaju se da u narednom periodu neće doći do rasta cijena, a u slučaju da se to desi, mi ćemo intervenirati na isti način. Osim kupovine, Ministarstvo je osiguralo i podsticaje za sjetvu pšenice, pa je u ovoj sezoni zasijano dvostruko više nego u prošloj godini, a u toku je i javni poziv kojim će se sufinansirati sjetva pšenice na dodatna 33 hektara zemljišta...

Zbog rasta cijena hljeba Goraždani zasijali duplo više pšenicePoučeno dosadašnjim iskustvima sa stanjem na tržištu hljeba i brašna, Ministarstvo privrede Bosanskopodrinjskog kantona Goražde odlučilo je popuniti skladišta Direkcije robnih rezervi i raspisalo javni poziv za kupovinu 200 tona pšenice.

Podsjetimo, u martu ove godine cijena brašna na tržištu je udvostručena, ali je lanac poskupljenja u BPK zaustavljen mljevenjem pšenice i plasmanom jeftinijeg, posebno označenog, brašna na lokalno tržište. 

- Nadamo se da u narednom periodu neće doći do rasta cijena, a u slučaju da se to desi, mi ćemo intervenirati na isti način - kaže ministar privrede BPK Demir Imamović. 

Osim kupovine, Ministarstvo je osiguralo i podsticaje za sjetvu pšenice, pa je u ovoj sezoni zasijano dvostruko više nego u prošloj godini, a u toku je i javni poziv kojim će se sufinansirati sjetva pšenice na dodatna 33 hektara zemljišta. 

Uz spremne količine za intervenciju na tržištu u slučaju novog rasta apetita kod proizvođača brašna i hljeba, na ovaj se način proširuju i obradive površine, a jednom broju poljoprivrednika osiguravaju dodatni prihodi. Ovakav primjer, kaže Imamović, u slučajevima narušavanja žvotnog standarda građana, trebale bi slijedite i vlade na svim nivoima vlasti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik